![](/media/lib/167/n-klasa-900907b05ecf6aa215b3b84348fe4e5e.jpg)
Kultura a dziecięce poczucie sprawiedliwości
19 listopada 2015, 13:21Każdy, kto miał do czynienia z dziećmi, wie, że nie lubią się one dzielić. Wydaje się jednak, że ich poczucie sprawiedliwości jest uwarunkowane kulturowo. Dzieci z Zachodu z większym prawdopodobieństwem odrzucają oferty, które je faworyzują.
![Kasjopeja A](/media/lib/187/n-nebula-mglawica-supernowa-kasjopeja-a-db0847d4885ba5526d3fc7148bf8fb23.jpg)
Udowodnili, że supernowe Ia powstają na dwa różne sposoby
18 sierpnia 2017, 11:56Supernowe typu Ia świecą tak stałym blaskiem, że są w astronomii wykorzystywane jako tzw. świece standardowe, odnośniki służące do pomiarów odległości we wszechświecie. Jednak najnowsze odkrycie sugeruje, że mogą one powstawać w ramach dwóch różnych procesów i wcale nie muszą być dobrymi świecami standardowymi.
![](/media/lib/348/n-late-a008ab6c1f55afa0634a136345b2bc23.jpg)
LATE - demencja najstarszych
6 maja 2019, 12:09Naukowcy opisali nową postać demencji, występującą u seniorów powyżej 80. roku życia. Objawy LATE, bo o niej mowa, przypominają alzheimera, ale ich przyczyna jest zupełnie inna.
![](/media/lib/399/n-a68-2a518a2206659f3c080627e79f520dd1.jpg)
Olbrzymia góra lodowa na kursie kolizyjnym z Georgią Południową. Może spowodować katastrofę
5 listopada 2020, 17:29Góra lodowa wielkości Cypru jest na kursie kolizyjnym z Georgią Południową, zagrażając tamtejszym koloniom pingwinów i fok. Pływające po południowym Atlantyku góry lodowe nie są niczym niezwykłym. Jednak A86a jest olbrzymia. Ma 158 kilometrów długości i 48 kilometrów szerokości. I podąża w kierunku wyspy, która jest jednym z najbardziej bioróżnorodnych miejsc w regionie.
![](/media/lib/532/n-martwa-natura-z-chlebem-i-jajkami-a6a8e66a8bba125d0360039effecf3cd.jpg)
(Auto)portret ukryty pod martwą naturą. Cincinnati Art Museum miało 2 obrazy Cézanne'a, teraz ma już 3
27 grudnia 2022, 15:22Podczas oględzin obrazu Paula Cézanne'a „Martwa natura z chlebem i jajkami” Serena Urry, konserwatorka z Cincinnati Art Museum, zauważyła dziwne pęknięcia. Dzięki swojemu wieloletniemu doświadczeniu nabrała podejrzeń, że dzieło może skrywać jakieś tajemnice.
![© IBM](/media/lib/18/1195649118_614084-3167533f47311f379520554905e73a6e.jpeg)
Open source dla osób starszych
21 listopada 2007, 12:44IBM we współpracy z dwoma uniwersytetami pracuje nad opensource’owymi technologiami dla osób starszych. W prace zaangażowane jest T.J. Watson Research Center oraz profesorowie Peter Gregor z University of Dundee (Wielka Brytania) i Sara Czaja z University of Miami (USA).
![](/media/lib/37/storm_full_side-0a05027a1c85dab050e7bf5d71449393.jpg)
Microsoft chce kupić RIM?
13 października 2008, 08:20Zdaniem analityków, Microsoft przygotowuje się do złożenia oferty zakupu kanadyjskiej firmy Research In Motion, producenta popularnych urządzeń BlackBerry.
![](/media/lib/54/sikorka-29167c21e90cfefeb9563ef1c523e7f2.jpg)
Krwiożercze sikorki
10 września 2009, 09:11Wygląda jak scena z horroru Hitchcocka, ale to najszczersza prawda. Sikora bogatka zabijająca i zjadająca nietoperze. Wcześniej mówiło się raczej o nietoperzach łapiących ptaki, a nie o sytuacji odwrotnej, lecz dr Péter Estók z Instytutu Ornitologii Maxa Plancka już od jakiegoś czasu dokumentuje te niezwykłe zachowania.
![](/media/lib/53/chmury-84515907ffb7beafe0c716d48a22d9e4.jpg)
Im głębiej w obłokach, tym gorzej z pamięcią
26 lipca 2010, 18:07Kiedy bujamy w obłokach i myślimy o niebieskich migdałach, trudniej nam przypomnieć sobie, co działo się, zanim przestaliśmy zwracać uwagę na otoczenie. Ostatnio psycholodzy odkryli, że efekt jest silniejszy, gdy odpływamy myślami dalej, czy to w sensie czasowym, czy przestrzennym, i zamiast wycieczki po okolicy wspominamy wakacje za oceanem lub wydarzenia z dzieciństwa.
![](/media/lib/80/fluorinated-protein-9336b1bf9ac928211694fd407d813a4f.jpg)
Proteiny odporne na wysoką temperaturę
5 lipca 2011, 11:25Przed 50 laty na Polytechnic Institute of New York University testowano nowo utworzony materiał - teflon. Teraz naukowcy z tej uczelni, korzystając ze zdobytej wówczas wiedzy, stworzyli proteiny, które są wyjątkowo odporne na wysoką temperaturę.